Startsida2

JUST NU: Årsmöte

Björka Fäbodlag

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE 2016

SÖNDAG 26 JUNI KL 11

FÖRST STÅNGNEDTAGNING OCH

DÄREFTER ÅRSMÖTET

Samling vid majstången.

Årsmötet hålles vid slogboden.

Motioner skall vara styrelsen tillhanda

Senast 16 juni. Lägges i brevlådan vid

slogboden eller sändes/mailas till

Monica Stackeryd – m.stackeryd@gmail.com – tel 073-4445001

Hör gärna av dig även med synpunkter och

frågor.

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Styrelsen


Ändrat datum på arbetsdagen i maj

Felaktigt datum kan förekomma på affischerna när det gäller arbetsdagen i maj. Det rätta datumet ska vara den 7 maj och alltså inte den 14 maj.

Årets höjdpunkter äntligen i kalendern

Redaktionen ber om ursäkt för att årets datum hade svårt att hamna i kalendern. Som plåster på såren kommer vi att bjuda er på fler foton och spännande sommarskildringar här på sidan än vad vi lyckades med föregående år. Med detta sagt vill vi återigen uppmana våra läsare att skicka in händelser i både text och bild som vi kan lägga ut här på sidan.

Hjälp oss att hålla vårt ord nu!

Om du har någon text eller ett foto så kan du skicka in det här…

Calendar2

 

Vår vår närmar sig

Snart kommer våren att återfå sitt fäste i fäboden. Det kommer att fylla stugorna med glada Björkabor som nu äntligen kommer att få se andra färger än vitt när de tittar ut…

Fjaril

publicerat 2016-03-17


 

Kylan återvänder till fäboden

Som det ser ut så kommer kvicksilvret att sjunka ordentligt de närmaste dagarna.

Följ utvecklingen på närmaste termometer.


 [/vc_column_text][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_images_carousel images=”1087,1088,1089,1090,1091,1092″ img_size=”600×600″ speed=”3000″ autoplay=”yes” wrap=”yes” title=”Vinterbilder i Björka Foto: Jill Brandt”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]


Äntligen har vi fått snö.

vinterNu är solen på väg upp & vi hoppas på en härlig dag. Nu vet vi ju att det alltid är härligt att vakna upp i Björka Fäbodar. Men självklart så har vissa dagar mer av extra allt.

Vi på redaktionen lovar att göra allt för att dela med oss av dessa stunder i bildform här på sidan. Även de som inte är på plats ska ju kunna njuta av vår pärla vid Siljan.

 

 

 


Den här underbara soluppgången fångades av Jill Brandt. 

 


 

Nyårsfirandet gick lugnt till i fäboden.

Alla som vi pratat med minns inget och kan inte heller påminna sig om att det var några som helst problem under nyårsnatten. 

Vi kan i alla fall med säkerhet meddela att Jill på redaktionen kommer att lägga ut lite vackra vinterbilder här inom kort.

Som vanligt så är vi också självklart tacksamma för inskickade bilder från er. Om ni har några bilder ni vill dela med er av så skicka dem till Jan Westberg eller Jill Brandt så kommer vi sen att publicera dem här på sidan. Uppge också om ni vill att vi ska skriva vem bilderna tillhör.


 

Läsarbilder fullständigt haglar in

Vi har länge efterlyst bilder till hemsidan. Här kommer ett gäng fina bilder från sommaren och hösten som Maria Brodin Holm skickat in till redaktionen.

6Se alla bilder här… 


 

Bilder läckta från årets Björkalys

Enligt säkra källor ska dessa fotografier ha tagits under gårdagens Björkalys. Man har även fått veta att det är Carina Jugen som ska ha lyckats att både ta och få ut bilderna från fäbodens avsked till sommaren.

20150912_211246Se alla bilder här…

 


Som vanligt ett bra jobb på arbetsdagen

En av dagens sysslor var att bygga en grind till piren. Eftersom virket tog slut så slutförs arbetet med grinden senare i höst. Tack alla som hjälpte till med allt som skulle fixas den här dagen. Nu väntas Björkalys och en vacker kväll nere vid siljan…

Grind


 

Arbetsdagen den 12 september

Årets sista arbetsdag startar kl. 09:30 nere vid hamnen”Björkskipus”. En grävmaskin är bokad för att fixa till början av piren. Även en grind kommer att byggas till piren om uppgifterna som redaktionen tagit del av stämmer.

De utlovade kolbullarna vi gått ut med tidigare kommer tyvärr ej att serveras denna gång. Som ett alternativ kommer alla hjältar som ställer upp den här dagen att serveras ärtsoppa (med punsch).

På kvällen är det traditionsenligt Björkalys och samlingen för detta är kl. 18:00. Det kommer att skapas en vacker vy av ljuskällor nere vid stranden så missa inte detta.


 

Augustifesten närmar sig

Lördagen den 15/8 kl. 17:30 går Björkaborna man ur huse för att samlas nere vid ”Björkskipus”. Det kommer att inmundigas kräftor och annat gott som tagit med som knytis till årets augustifest.

Lotterier, pilkastningstävling och försäljning av läsk och godis.

Kraftskiva

 


 

Tack för ett bra jobb på arbetsdagen

Lite av det som hände på arbetsdagen:

Grindstolparna sitter nu på plats ut till piren. Bojar förankrades av dagens hjälte PG som plaskade i det minst sagt kalla vattnet. Ved fylldes på till slogboden och bastun. ”Obehöriga” skylten med tillägg sattes upp vid majstången. Det påbörjades även med att fixa till den bortspolade delen av piren.

Efteråt bjöds det på grillad korv och Mias nybakade godsaker till kaffet.

Arbetsdag

 


 

Nu står det klart att Bertil bullar upp inför hösten.

kolbullar

Det kommer att bjudas på Bertils kolbullar på arbetsdagen den 12 september. Inte ofta man längtar till september redan i början av juli… Men nu vattnas det allt i munnen säger en man vi pratat med på platsen. Vi räknar med mycket folk till årets sista arbetsdag berättar Björkas styrelse.

Så det är inte bara Bertil som kommer att lägga på ett kol den här arbetsdagen. Senare på kvällen träffas vi för att tända upp för Björkalys nere vid hamnen. Mer info om den här dagen kommer längre fram i sommar. Under tiden njuter vi vidare av sommaren och allt annat som händer i fäboden.

 


 

Även knotten ville vara med

Det blev som vanligt en trevlig komidsommar med bra musik och glada Björkabor med gäster. Även knotten ville delta i festligheterna och de kom i massor senare under kvällen. Men med dans, myggspiraler och andra antiknottprodukter så fortsatte vi med allt trevligt ända till morgonen.

 


 

Snart kommer den ”riktiga” midsommarfesten

Lördagen den 4/7 firas det midsommar ännu en gång i Björka. Detta enligt gammal tradition i fäboden. Den här gången gör vi det tillsammans och det riktigt ordentligt… Allt startar på Krångan kl. 13:00 där det ska plockas blommor till kransbindningen. 

Klockan 18:00 träffas vi och dansar runt stången till tonerna av trubaduren Johan. Efter det går vi tipspromenad till festplatsen där kvällen fortsätter med skratt och festligheter. Det kommer att säljas korv med bröd, läsk och annat gott under kvällen. Som vanligt blir det lotteri för både barn och vuxna med fina priser. 

Den musikaliska underhållningen levereras av Björkas egna trio vid dansbanan. Rykten säger att i år ska det svänga värre än någonsin, detta kan orsaka att det blir riktigt trångt på dansgolvet. 

Se kalender för övriga tider

 


 

Orkidévandring i Björka

Nu på torsdag 25/6 blir det orkidévandring i Björka fäbodar. Eventuellt kan det bli en inledning på Sollerön. Samling vid Sollerö kyrka kl. 18:00 varifrån vi fortsätter med egen bil. 

Tag med matsäck och stövlar!

Naturskyddsföreningen Mora
Kontaktperson: Hans Persson
Telefon: 0250 – 211 75


 

Midsommarvädret i fäboden

I Björka fäbodar bjöds man på ett av landets bästa Midsommarväder. Alla var beredda att krypa in under tak i väntan på att regnet skulle komma. Men i stället så fick midsommarfirarna i fäboden både sol och uppehåll. Och nu tror man att det här högtrycket kommer att ligga kvar i det här området under hela sommaren.  

sol 


 

Kallelse till årsmöte

Söndag 21 juni kl. 11:00. Först stångnedtagning och därefter årsmöte. Vi samlas vid majstången. Årsmötet hålles vid slogboden.

Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast 12 juni. Lägges i brevlådan vid slogboden eller sändes/mailas till Monica Stackeryd – m.stackeryd@gmail.com – tel: 073-444 50 01.

Hör gärna av dig med synpunkter och frågor.

Hjärtligt välkommen /Styrelsen

 Ett stamställe vid siljan

Familjen Frizén ser till att Stamnäs fortsätter att vara den där underbara platsen som många av oss minns den. Den som inte upplevt solnedgången här bör prova på det säger säkra källor inom familjen.

3. Stranden

Stranden vid stamnäs Foto: Henrik Frizén

5. Vacker kväll

En vacker sommarkväll Foto: Henrik Frizén

 


 

arb1arb2

Ett bra jobb på årets första arbetsdag

Som vanligt så var det en stor styrka av energiska björkabor som hjälpte till med sysslorna som Magnus delade ut. I ett strålande väder jobbade alla på i ett rykande tempo. Så bra att vi kunde avsluta strax efter att hamburgarna ätits upp. Tack till alla! 


ExtraMobila enheter

Nu fungerar sidan igen på mobila enheter efter hackerattacken som vi råkade ut för.

Hör gärna av er om sånt ni vill ha med på sidan eller med synpunkter om det som redan ligger där. Kontakta Jan Westberg eller Jill Brandt så ska vi göra allt för att vår hemsida ska vara lika levande som fäboden…

 


 

Arbetsdag i fäboden spikad 

Den 16/5 kl. 09:00 samlas vi nere vid hamnen. Medtag egna verktyg. Vi bjuder på hamburgare och fika till alla som hjälper till. Hjärtligt välkomna!


 

Arbete

Senast jobbade alla på in i det sista – grillen gav dem ändå något välbehövligt för gott arbete.

Nu fortsätter vi att göra det finare ännu finare…